Syylien omahoitovinkkejä

 

• Syylä on papilloomavirusten aiheuttama ihomuutos, johon ei ole spesifiä hoitoa. Suuri osa syylistä häviää hoitamattakin 1 – 2 vuoden kuluessa. Syyliä voi hoitaa apteekista saatavilla itsehoitolääkkeillä, joita ovat mm. syylälaastarit, voiteet, tipat, geelit ja jäädytyshoito. Syylän hoitovalmisteen valinnassa kannattaa kysyä neuvoa apteekista ja noudattaa valmisteen käyttöohjeita. Syyliä voi myös hoitaa teippaamalla syylä ilmastointiteipillä.

 

• Riippumatta hoitotavasta syylä kannattaa pehmentää ennen käsittelyä hautomalla sitä 10 – 15 minuuttia lämpimässä vedessä ja madaltaa sitä hankaamalla hiekkapaperiviilalla. (kynsiviila tai jalkaraspi) Tämä toimenpide kannattaa toistaa hoidon aikana ohjeen mukaan.

 

• Jos käytät ilmastointiteippiä syylän hoidossa, huolehdi, että se pysyy paikallaan kokoajan ja teipin irrotessa laita uusi teippi välittömästi syylän päälle. Toista myös aina teipin vaihdon yhteydessä pehmennys ja syylän madaltaminen. Ilmastointiteippiä kannattaa laittaa reilusti syylän peittävä pala hyvin pestyyn ja kuivattuun ihoon, niin se kestää paikallaan paremmin.

 

• Syylän hoito kestää tavallisesti useita viikkoja, joten se vaatii kärsivällisyyttä. Kun valitset hoitotuotetta, kannattaa miettiä itselle

mahdollisimman sopiva valmiste. Jäädytyshoito voi tehota jo ensimmäisellä kerralla, mutta se voidaan uusia kaksi kertaa kahden viikon välein. Syylälaastari vaihdetaan 3 –5 päivän välein ja liuoksia, geelejä sekä tippoja käytetään tavallisesti päivittäin.

 

• Jos jalkasyylä aiheuttaa kipua kävellessä, voi käyttää pehmeää haavatyynyä tai huoparengasta keventämään painetta. Huoparengas soveltuu käytettäväksi etenkin jalkapohjan syylien keventämiseen.

 

• Jos syylät aiheuttavat vaivaa eikä omahoito tehoa, kannattaa hakea apua jalkojenhoidon asiantuntijalta tai lääkäriltä.