Känsät

 

Känsä on kiilamainen ja tarkkarajainen ihopaksunnos. Joskus se on kovettuman sisällä. Känsät kehittyvät paikkoihin, joissa iho joutuu luisen ulokkeen ja kengän tai kovan alustan väliseen puristukseen. Känsä voi olla kova tai pehmeä. Känsät jaetaan eriasteisiin vaikeusasteensa mukaan. Ne voivat olla myös tulehtuneita ja märkiviä ja niiden seurauksena voi syntyä haavauma.

 

Känsän hoidossa korjataan ja tuetaan jalan asentoa niin, että rasitus lakkaa. Känsänpoisto on oireen helpottamista eli tilapäinen apu, jos ei vaihdeta jalkinetyyppiä tai korjata jalan asentoa.

 

Känsälaastareissa käytetyt vahvat keratolyyttiset ja syövyttävät aineet voivat aiheuttaa ihovaurioita joutuessaan terveelle iholle. Niiden käytössä tulee käyttää varovaisuutta eikä niitä saa koskaan laittaa esim. varpaiden välin herkälle iholle. Ne eivät sovellu myöskään diabeetikon jalkojen itsehoitoon.

 

Kun huomaat että sinulle on syntymässä känsä tehosta ihon rasvausta ja suojaa ihoa ihonsuojamateriaalilla. Jos känsä on varpaanvälissä tai ollut pidempään olisi hyvä poistattaa se jalkojenhoidon asiantuntijalla ja käyttää em. suojia sen jälkeen.

 

Esimerkiksi seuraavat tuotteet sopivat känsien hoitoon ja suojaukseen:

 

•LUGA silikoni kestosuojalaastarit

•LUGA nivelsuoja joustokangas päällinen.